Kun olin pieni tyttö, äitini kertoi minulle itse keksimiään iltasatuja. Mielestäni äidin sadut olivat parhaita, ja parhaat niistä eivät olleet satuja vaan kertomuksia äidin lapsuudesta Oripäässä 40-50-luvulla. Niissä kertomuksissa suurta roolia näyttelivät perheen kotieläimet: 2 lehmää, kanat ja sika, jotka olivat tärkeitä ravinnon kannalta, mutta myös nimen omaavia perheenjäseniä. Mummolassa pohjoisessa pääsin oikeasti eläinten kanssa tekemisiin, sillä siellä oli vielä 80-luvulla muutamia lehmiä. Lehmän lannanhaju vie minut aina muistoissani lapsuuden kesiin.

Olen perheeni ainoa lapsi, eikä lapsuuteni ollut täysin tavanomainen. Löysin hevoset elämääni noin 10-vuotiaana kaupungin liepeillä sijainneelta tallilta. Hevoset ja niiden mukanaan tuomat ystävät ovat siivittäneet minut yli elämäni pahimpien karikkojen aina aikuisuuteen saakka. Hevoset ovat olleet elämän peili, hartiat, ymmärrys ja taakankantaja. Olen opiskellut aikuisiällä hevostenhoitajaksi ja ratsastuksenohjaajaksi ja pyrkinyt hyvällä hoidolla maksamaan velkani näille upeille eläimille takaisin. Opinnäytetyössäni hahmottelin ratsastusvaellusreittiä Turun pohjoispuolelle ajatuksena luontomatkailu ihmisen luontosuhteen syventäjänä.

Tällä hetkellä olen koiranomistaja. Hipan kanssa tarkkailemme toisiamme ja luontoa jatkuvasti. Ihmisen suhde eläimiin ja luontoon on mielestäni kompleksinen. Katselemme niitä usein omien itsekkäiden linssiemme läpi. Luontokato on tosiasia, joka johtuu ihmisen toiminnasta. Muun muassa luonnonympäristöjen pirstoutuminen, liiallinen metsästys ja kalastus, vieraslajien leviäminen, ympäristölle haitallisten aineiden käyttö ja ilmastonmuutos heikentävät lukemattomien lajien elinolosuhteita. Samalla sahaamme omaa oksaamme, sillä luonnon monimuotoisuuden romahtaminen tulee näkymään ihmisen kannalta tulevaisuudessa esimerkiksi ruuantuotannossa.

Luonnossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Ihmisen tulisi miettiä omaa ekologista lokeroaan maapallolla ja sovittaa itsensä siihen. Mitä me lajina todella tarvitsemme? Ja kuinka elää tasapainossa luonnon kanssa sitä kunnioittaen?

Kirjoitus julkaistu Turun ja Varsinais-Suomen vasemmiston ”Uusi päivä” -lehdessä 1/2023